דבר דיקן לימודי הסמכה למתקבלי ומתקבלות תשפ"ב

סטודנטיות וסטודנטים יקרים,

בשנת 1924 נפתחה הכיתה הראשונה בטכניון, שמנתה 16 תלמידים, ובכך יצאה לדרך האוניברסיטה הראשונה במדינה. מאז, מספר הלומדים בטכניון גדל לכ- 10,000 סטודנטים לתואר ראשון מכל רחבי הקשת החברתית, אשר מקבלים הוראה וחניכה מ- 18 פקולטות מדעיות והנדסיות הנתמכות ע״י מתקני הוראה ומחקר מהמתקדמים בתחומם בעולם, בהם מרכזים בין-תחומיים חדשים בננו טכנולוגיה ובמדעי החיים, שהוקמו בהשקעות ענק, וכן מחשב על המאפשר לבצע מחקרים ברמה המתקדמת ביותר.

מאז ומעלום, ובמיוחד בשנים האחרונות, העיקרון המנחה את הלימודים לתואר ראשון בטכניון הוא האמונה כי הבוגרים שלו יגיעו במהלך חייהם המקצועיים לצמתי קבלת החלטות משמעותיות – שם עליהם לגלות כישורי מנהיגות מקצועית ועל כן הם צריכים להיות מסוגלים לקבל החלטות ולנווט את הספינה מתוך הבנת המורכבות ולהיות בעלי יכולת לשקול ערכים מתנגשים, מתוך הבנת ההקשר החברתי-תרבותי-כלכלי הרחב, ומתוך יושרה פנימית, מקצוענות ותחושת מחויבות לקהילה ולחברה. בנוסף, הטכניון מאמין כי סטודנטים צריכים להיות מסוגלים ליזום, ליצור, להוביל מהלכים, ולהוות סוכני שינוי במקום בו הם פועלים.

ברוח זו, לימודי ההסמכה בטכניון מקנים לכם ידע ומכשיר את הסטודנטים ללמוד בכוחות עצמם באמצעות פיתוח אסטרטגיות למידה ומיומנויות חשיבה. כחלק משלים להוראה, הטכניון מנגיש הדרכה וחניכה, אשר משויכות לרוב לחינוך בלתי פורמלי או להכשרה תוך כדי עבודה. הטכניון מיישם מטרות על אלו באמצעות ראייה כלל מערכתית לפיה מערכת הלמידה חייבת להתמודד עם השינויים הגלובליים בעולמות ההשכלה הגבוהה, ולעשות את ההתאמות הנדרשות.

כיום, בעזרת מהפכת הידע והמידע, כל צעיר וצעירה יכולים להגיע בקלות אל המידע ולצרוך אותו בצורה יחסית פשוטה וברורה. מצד שני, הטכניון הוא מכון בעל אופי יזמי ומוביל חדשנות, ועל כן הטכניון נותן דגש לשילוב היזמות והחדשנות כמרכיב משמעותי בתכניות הלימוד השונות. בין היתר, הטכניון מקדם פרויקטים ביזמות ובחדשנות אשר מיועדים לסטודנטים מלימודי הסמכה במטרה להפוך את הטכניון להיות המקום המוביל בו הסטודנט הופך מלומד פסיבי ללומד אקטיבי. במקום שהסטודנטים יסתפקו רק בלרכוש תכנים וידע מהמרצה, הם יהפכו ליצרנים של ידע המתממש לכדי דברים אפליקטיביי.  ערך מוסף אחר ולא פחות משמעותי אשר מייחד את הטכניון הינו המפגש בין סטודנטים מפקולטות שונות אשר יוצר בהמשך צוותי עבודה רב-תחומיים, דבר שהוא חיוני ביותר בעולם היזמות. ההזדמנות לממש מטרות אלו בשיתוף עם סגל הוראה מוביל ועבודה עם מדענים וחוקרים מהשורה הראשונה בעולם יעניקו לכם הזדמנות טובה לנצל את כישוריך ולהעמיק את הידע בתחום המעניין אותכם.

תהליך הכניסה למוסד אקדמי הוא ככל הנראה אחת התקופות הכי מאתגרות בחיים. עם זאת, ההרשמה והקבלה שלכם הנובעות מהרצון להיות כאן בטכניון, משמעותה שאתם שותפים לאמנה הפדגוגית של האקדמיה ולערכים הנשגבים במדע, המונעים מתוך אחריות לחשיבה יצירתית, לחקר בלתי מוגבל ולפריסת כנפיים של שותפות, יצירתיות וייצור של ידע. כך תקוותי, שבבוא היום שתסיימו את הטכניון, תמריאו גבוה כשאתם מצוידים בידע, תובנות וערכים חדשים ושכולכם תיקחו חלק בשינוי עולמנו ובהפיכתו למקום טוב יותר ואחראי לזולת.

אנחנו בטכניון מבינים כי סטודנטים רבים מודאגים ממגפת הקורונה, אך היו בטוחים שהטכניון עוקב מקרוב אחרי המצב בקמפוס ובעולם כולו. אנחנו פועלים על מנת לשמור על הבטיחות והבריאות שלכם ומציעים  תמיכה אקדמית וחברתית בהתאמה אישית במהלך תקופה זו. לימודי הסמכה, על כל המדורים והעובדות והעובדים בו, מחכים לכם בזרועות פתוחות לכל דבר ועניין בחלק האקדמי של הלימודים שלכם, החל מהצעד הראשון שלכם בבניין אולמן עד לקבלת התעודה.

ברכות על הצטרפותכם לקהילת הטכניון. אנחנו מחכים לכם כאן.

פרופ' חוסאם חאיק

דיקן לימודי הסמכה